"A ruha teszi az embert. A meztelen emberek kevés, vagy semmilyen befolyással nem rendelkeznek a társadalomban." - / Mark Twain /
"Akár azt hiszed képes vagy rá, akár azt, hogy nem, végül igazad lesz." - / Henry Ford /
  1. Internet
  2. Mi a búbánat az az internet?

Mi a búbánat az az internet?

2022.03.04.

Amikor azt mondjuk „internetezünk”, általában nem csinálunk mást, mint megnyitunk egy programot, amit magyarul böngészőnek nevezünk és azt használjuk.

Nem mellesleg amikor nem a böngészőben e-mailezünk (gmail.com, citromail.hu, freemail.hu, stb.), hanem az Outlook Express-t, Outlook-ot, Mozilla Thunderbird-öt, stb.-t  használunk, akkor is az internetet használjuk vagyis „internetezünk”.

Nagyon nagyvonalakban

Amikor az Asztalon duplán kattintunk az Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome stb. színes ikonján, akkor „nem lépünk be az internetbe” vagy „nem lépünk fel az internetre„.

Csupán elindítottunk egy böngésző programot, amely alkalmas arra, hogy letöltsön ezt-azt az internetről és megjelenítse azt a monitorunkon.

Pontosítsunk

A böngészők elsősorban az interneten található tartalmak megjelenítésére szolgálnak. Másodsorban interneten keresztül elérhető szolgáltatásokat lehet a segítségükkel használni. Bennünket ez utóbbi most csak mérsékelten érdekel.

Nézzük a tartalomkezelést és -megjelenítést:

Hol vannak ezek a tartalmak az interneten? Mik ezek és hogy kerülnek a gépemre?

Az internet gyakorlatilag egymással összeköttetésben álló (hálózatok) számítógépek kisebb-nagyobb csoportja.

A legtöbb internetre csatlakozott számítógép, mobileszköz funkciója nagyon hasonló mint amelyiket most ön használ: Weboldalakat nézegetnek, e-maileket küldenek és fogadnak a segítségével.

Vannak viszont számítógépek, amelyek ezen tevékenységek végzésében segítséget nyújtanak, kiszolgálják ezeket. Ezek a kiszolgáló számítógépek, szép idegen szóval: szerverek.

Mik ezek a szerverek?

Nem kell tőlük megijedni. Nagyjából úgy néznek ki, mint egy asztali számítógép, csak nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ráadásul általános elvárás velük szemben, hogy napi 24 órán keresztül be legyenek kapcsolva.

A fentiek miatt speciális alkatrészekből építik őket és különleges gonddal ügyelnek a megfelelő környezeti hőmérséklet, alacsony páratartalom, és a pormentes levegő biztosítására.

Mindezek felett a szervereket üzemeletető szakembereknek gondoskodnia kell még az állandó áramellátásról is. Például szünetmentes tápegységekkel. (Igen, ezek azok amiknek hangzanak, ha nincs áram, akkor akkumulátorokról biztosítják a kiszolgáló számítógép folyamatos működését – egy darabig.)

Ahogy látjuk, elkényeztetett kis pojácák a szerverek, akik bizonyos luxuskörülmények között érzik jól magukat. Ha pedig a gondos és óvatos üzemeltetőknek sikerül kialakítania egy helyiséget a megfelelő klímával és biztonsági feltételekkel, akkor már egy füst alatt több számítógépet is beültetnek oda. Jut eszembe a füstről…tűzbiztonság. És nem jó ám nekik akármilyen poroltó, meg vizesvödör.

Egy magára valamit adó webhosting-gal foglalkozó cégnek (olyanok, akik szervereket üzemeltetnek, webtárhelyet-, e-mail tárhelyet adnak bérbe) még gondoskodnia kell a biztonsági mentésekről is. Ami arra szolgál, hogy ha a rengeteg elővigyázatosság ellenére, mégis megsérülnének, károsodnának az ügyfél számítógépen tárolt adatai, akkor előbányászhassák azt a biztonsági másolatokból. Emiatt kerül annyiba, amennyibe a weboldalakhoz szükséges webtárhely bérlet.

Vannak persze olyanok is akik nem ügyelnek ennyire a biztonságra és egy sima asztali PC le van rakva a macskaalom mellé a földre és náluk az a szerver. Ezek a szerverek a kevésbé gyors és biztonságos kategóriába tartoznak.

Nos ezeken a szerver nevű lényeken vannak a „cuccok” amelyeket mi megjelenítünk a böngészőnkben.

Mik ezek a „cuccok”?

Például a webszervereken képek, hangok, szöveges tartalmak, stb. Olyan adatok amelyeket közlésre szánt az adott weboldal tulajdonosa. Emellett a „hasznos” adatok mellett helyet kapnak bizonyos állományok amelyek az információk megjelenéséért, elrendezéséért felelősek. Ez utóbbiaktól néz ki a meglátogatott weboldal úgy, ahogy az általunk használt böngésző szíveskedik megjeleníteni.

A levelezőszerverek (mailszerverek) pedig értelemszerűen az elektronikus levelek küldéséért és tárolásáért felelősek. Ezeken a számítógépeken pihennek a leveleink (e-mailek), mindaddig amíg le nem töltjük őket a számítógépünkre.

A teljesség igénye nélkül, a fentieket mindenképpen érdemes tudni az internetről, hogy legyen elképzelésünk a mibenlétéről.


Korszerű, profi weboldalra van szüksége?

Mi megajándékozzuk!

• Megnézem az ajándékom •

Kérdése van?
Írjon nekünk!

Üzenetküldés

Címkék