"Ahogyan erősebb lesz az AKAROM, úgy lesz könnyebb a HOGYAN." - / Jim Raco /
"Ahogyan erősebb lesz az AKAROM, úgy lesz könnyebb a HOGYAN." - / Jim Raco /
  1. Képszerkesztés
  2. Vízjel elhelyezése egy fotón

Vízjel elhelyezése egy fotón

2022.03.04.

Az összes képszerkesztési segédlethez ugyanazt a példaprogramot használjuk > Photoscape letöltése

Szeretnénk ha a weboldalunkon elhelyezett fotókat nem használhatná fel a konkurencia? Vagy csupán ellátnánk a képet egy címmel vagy dátummal?

A megoldás: helyezzünk el a képen vízjelet!

Indítsuk el a PhotoScape alkalmazást

 

Nem baj, ha csak egy képen akarunk módosításokat végezni, azért mi válasszuk a „Kötegelt Szerkesztő” gombot.


Kövessük a számozott lépéseket a kép(ek) szerkesztéséhez.

1. Válasszuk ki a könyvtárat, ahol a szerkeszteni vágyott képek találhatóak.

2. Jelöljük ki az egérrel a képeket. Ha az összessel szeretnénk dolgozni, akkor a 2. terület bármelyik részén kattintsunk egyet az egér bal gombjával, majd nyomjuk meg a Ctrl+A billentyűkombinációt.

3. Megjelennek a képeink a 3. területen.

4. Itt pedig láthatjuk őket nagyban.

5. Kattintsunk az „Objektum” nevű fülre.

6. Itt pedig válasszuk a „Szöveg 1” dobozt. (Pipáljuk ki)

7. Aktívvá válik egy sárga kis ceruza, kattintsunk most erre.

A. Ide írjuk be a szöveget, amit szeretnénk megjeleníteni a képünkön.

B. Az „EXIF” gombra kattintva nagyon hasznos információkat ajánl fel a program. Ezek akkor állnak a rendelkezésünkre, ha egy „nyers” digitális fotót használunk éppen. Ezek a képek (amelyeket például a fényképezőgépéről töltött fel a gépére) rengeteg információt tartalmaznak.

Ilyenek például a fényképezőgép típusa, a kép készítésének az időpontja, rekeszidő, zársebesség, villant-e a vaku vagy sem, stb.

Ezek közül például szükségünk lehet arra, hogy a fénykép készítésének az idejét megjelenítsük a képen.

C. Itt a betűtípust, betűméretet, színt, stb. állítgathatunk be, ahogy nekünk tetszik. Talán a legfontosabb, hogy „illik” az átlátszóságot (Átlátsz. csúszka) 50-60%-ra állítani. Így a képünk részletei mégis láthatóak lesznek.

D. E. Szöveg körvonal, árnyék. Lehet vele szép képi hatást elérni, de vigyázzunk, mert ezeket nem halványítja el a program.

F. Itt beállíthatjuk, hogy hol jelenjen meg a képeket a vízjelünk. Szokás a jobb alsó sarokba pozicionálni a jelzésünket. De akár középre is tehetjük.

G. Ha készen vagyunk, akkor nyomjuk meg az „OK” gombot.

Visszatértünk az előző képernyőnkre. Ha szeretnénk a kép méretét is egyúttal módosítani, akkor olvassa el a képméretezés segédletünket és alkalmazhatja az ott olvasottakat a képek végleges elmentése előtt.

Ha szeretnénk ugyanezeket a beállításokat később használni, akkor főképernyő jobb alsó sarkában kattintsunk a „Beáll. mentése” gombra, és írjunk be egy nevet. Ezt később betölthetjük, ha legközelebb képeket szeretnénk megcímkézni.

8. Ha kész vagyunk, akkor kattintsunk a “Az aktuális fotó konvertálása” gombra. A felugró ablakban, számos beállítási lehetőséget látunk, de ne ijedjünk meg tőle. Nyomjuk meg egyszerűen a mentés gombot.

A program automatikusan létrehoz egy „output” nevű könyvtárat azon a mappán belül, ahol a kiválasztott képeink voltak és elmenti a kisebb fotókat.

Sok sikert!


Korszerű, profi weboldalra van szüksége?

Mi megajándékozzuk!

• Megnézem az ajándékom •

Kérdése van?
Írjon nekünk!

Üzenetküldés

Címkék