"Szörnyű dolgokon mentem keresztül az életben, és ezek közül néhány valóban meg is történt velem." - / Mark Twain /
"A siker egyszerűen csak szerencse kérdése. Kérdezz meg egy sikertelent!" - / Earl Wilson /
  1. Mobiltelefon
  2. Adatmentés sérült telefonról

Adatmentés sérült telefonról

2023.08.22.

Avagy mit tegyünk, ha összetört a telefonunk kijelzője?

Először is ne szégyelljünk sírni.

A balesetet szenvedő eszköz nem csupán a telefonunk, hanem a személyi asszisztensünk, munkatársunk, fényképezőgépünk és játszópajtásunk is. Ezzel tartjuk a kapcsolatot a külvilággal, most meg hirtelen úgy érezzük magunkat, mint egy lakatlan szigeten.

Ha sikeresen túljutottunk a gyász öt szakaszán (tagadás, düh, alkudozás, szomorúság és elfogadás) és közben nem tettünk még nagyobb kárt a készülékben vagy a közelünkben lévő emberekben, elkezdhetjük felmérni a kár nagyságát.

Működik a telefon?

Mindenekelőtt igyekezzünk elkerülni a sérüléseket. A törött kijelző üvege megvághatja az ujjunkat.

Óvatosan vizsgáljuk meg az eszközt. Működik a kijelző? Lehet látni a telefon képét? Érzékeli a képernyő az érintést? Lehet használni a készüléket?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor végezzünk egy adatmentést. Felhőbe vagy a telefonra. Ha nincs felhőszolgáltatásunk, küldjük el a backup fájlt magunknak e-mailben, vagy adatkábel segítségével másoljuk át egy megbízható helyre.

Ha nincs nagyobb baj, akkor egy jobb kijelzővédő fóliával megakadályozhatjuk a képernyő állapotának a romlását és a sérülésveszélyt is. Fogadjuk el, hogy a telefonunk külseje veszített a vonzerejéből és lépjünk tovább.

Ha számunkra nem elfogadható a telefon állapota, akkor vigyük el egy szervizbe és ott kicserélik a kijelzőt. Fontos, hogy előre tisztázzuk az új alkatrész jellegét (eredeti, utángyártott, bontott), az árát és a munkaköltséget. Nagy meglepetések érhetik az embert egy kijelzőcsere alkalmával.

Valami nem oké a telefonnal

Ha a telefonunk annyira megsérült, hogy az befolyásolja a használhatóságát, akkor eldönthetjük, hogy szeretnénk-e megmenteni és megtartani. Amennyiben igen, akkor el kell vinni szervizbe. Nagy valószínűséggel életet tudnak lehelni bele. De számítsunk rá, hogy ha a készülékünk néhány éves, akkor egy kijelzőcsere nagyjából annyiba fog kerülni, mint a maga az telefon. Magyarul gazdasági totálkáros.

És most következik a feketeleves. Van egy félholt telefonunk, telis-tele fontos adatokkal. Fényképek, videók, telefonszámok, üzenetek, jegyzetek, dokumentumok. Hogy lehet ezekhez hozzáférni anélkül, hogy kiadnánk a kezünk közül?

Adatmentés sérült mobiltelefonról

Látom a telefon képét, de nem tudom vezérelni az érintőképernyőn keresztül.

Jó hírünk van, ezt a legkönnyebb orvosolni. Szükség lesz hozzá egy eszközre, amely segítségével számítógépes egeret, vagy billentyűzetet csatlakoztathat a mobiljához. Ez néhány ezer forintért beszerezhető. A kulcsszó: „OTG”. Tehát csupán egyetlen eszközt szeretne használni vezérlére (pld. egeret), akkor keressen rá az „otg kábel” kifejezésre. Ha egeret, billentyűzetet vagy akár egy külső meghajtót is szeretne csatlakoztatni a telefonjához, akkor erre: „otg hub”.

Az OTG funkció az USB 2.0 szabványnak a része, tehát jellemzően az Androidos telefonok számára nem lesz meglepő he feldugnak nekik egy OTG kábelt. A megfelelő eszköz kiválasztásához tudnia kell, hogy a telefonján milyen csatlakozó van. Vegye elő a töltőkábelt, és nézze meg, milyen a vége.

Ha iPhone-ja van, akkor nagy valószínűséggel Lighting csatlakozó van rajta. Nem kell elkeseredni, önnek egy Lightning OTG adapterre lesz szüksége.

Ha nem iPhone-t használ, akkor majdnem biztos, hogy Android operációs rendszer fut a telefonján. Ez esetben vagy Micro USB (USB-mikroB) vagy Type-C (USB-C) csatlakozóval rendelkezik.

Az alábbi képről ki tudja választani milyen adapterre lesz szüksége.

Ha megvan az OTG kábel vagy adapter, akkor a kisebb csatlakozót (Micro USB, Type-C, Lighting) dugja a telefonjába, a nagyobbra pedig csatlakoztathatja például az egeret. Így már el tudja végezni a szükséges adatmentéseket.

Nem látom a telefon képét, de a telefon tudom, hogy működik. Hívást fogad, rezeg, stb.

Megkíséreljük a telefon képét tükrözni egy TV készülékre.

Ha a telefon Micro USB csatlakozóval rendelkezik, akkor ellenőrizze, hogy a telefonja MHL vagy SlimPort kompatibilis-e. Javasolt keresőkifejezés: telefon típusa + „HDMI”

Szüksége lesz egy MHL vagy SlimPort kábelre vagy adapterre.

Javasolt keresőkifejezés: telefon csatlakozó típusa + „mhl adapter HDMI”

Ha a telefon Type-C csatlakozóval rendelkezik, akkor csak egy egyszerű Type-C – HDMI átalakítóra lesz szüksége. Javasolt keresőkifejezés: „Type-C HDMI adapter”

Ha megvan az eszköz, akkor kapcsolja be és oldja fel a telefonját. Remélhetőleg ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel feloldódik, mert ha a záróképernyőt feloldási mintával vagy pin kód beírásával tudja megnyitni, akkor ellesz vele egy darabig. Ha ez sikeresen megvan, akkor dugja rá a kábel vagy adapter Type-C csatlakozó végét a sérült telefonra, majd a HDMI végét a TV-re vagy monitorra (természetesen olyanra, amelynek van HDMI csatlakozója).

Most jön egy kis trükk. A a készüléken engedélyezni kell az adatfolyamot. Magyarul elkezdheti a tök fekete képernyő jobb alsó része fölött egy centivel nyomigatni, amíg meg nem jelenik a telefon képe a külső kijelzőn.

Alternatív megoldás mazochistáknak

Arra az esetre, ha semmi nem jön össze.

Tehát nem látja a telefon képét, de a telefon érintőképernyője működik.

Ha nincs lehetősége HDMI adaptert beszerezni vagy borzasztó sürgősen le kell mentenie bizonyos adatokat a telefonról, akkor megpróbálhatja az alábbi megoldást:

A kontakt listájához, üzeneteihez, nem fog tudni hozzáférni, de a képeket, dokumentumokat, letöltött fájlokat elmentheti a gépére.

Csatlakoztassa a telefont a számítógépéhez egy USB kábellel. gyakran a telefontöltő kábel éppen megteszi. A telefon hanggal vagy fénnyel jelezni fogja, hogy rádugták egy számítógépre. Ez jó jel. Azt jelenti, hogy a telefonja „életben van”, csak nem működik a képernyője. Amikor érzékeli a számítógépe a telefont, megjelenik egy új eszköz a meghajtók (C:, D:, stb.) között, amelynek a neve a telefon típusa lesz. Ha ebbe belekattint, akkor nincs benne semmi, mivel a telefonja épp most kérdezett rá, hogy milyen jellegű kapcsolatot szeretnénk létesíteni?

Ön persze ezt nem fogja látni. De tudja, hogy a telefon éppen azt várja, hogy válasszon egy opciót. Így a képernyő alsó egyharmadán kezdjen el nyomkodni néhányszor. Ha szerencséje van, el fogja találni a „Fájlok átvitele” választási lehetőséget. Ha nem, akkor húzza le a kábelt és csatlakoztassa újra, és kezdheti megint a tapizást. Ez a módszer bizonyítottan működik azoknak, akiknek van türelme 30-40 alkalommal újra próbálkozni. Honnan tudja majd, hogy sikerült? Ha a fentebb leírt helyen rákattint a telefon nevére , akkor ott talál egy meghajtót, aminek a neve ilyesmi: „Belső közös tárhely”. Ha véletlenül a „Fotók átvitele” opciót találta el, akkor értelemszerűen csak a képeit tudja lementeni.

Szoftveres lehetőségek, fantasztikus ötletek az interneten

Végül pedig következzen számtalan csodálatosan innovatív cég „megoldása” és különböző technikai blogok ötletei a problémára, amelyek teljesen hasznavehetetlenek.

Az alábbiakat próbáltuk: AirDroid, Vysor, Dr. Fone, MirrorGO, iMyFoneMirrorTo, Droid Kit, FonePawDo Trans, Aiseesoft Phone Mirror

Vigyázzunk velük, mielőtt megvásárolnánk valamelyiket! Nem azért, mert a programok nem működnek, vagy a cégek csalók lennének. Nagyon remek szoftverek, csak épp mindegyik képernyőtükröző funkciójának az előfeltétele, hogy a telefonunk „usb debugging” módban legyen, illetve van amelyik bizonyos applikációk feltelepítését is javasolja. Ezek teljesen rendben is lennének, már amennyiben nem épp az lenne a problémánk, hogy nem látjuk a telefonunk képernyőjét. Így ezeket nem is tudjuk megcsinálni. A 22-es csapdája.

Mi a tanulság?

Ha ön valamilyen oknál fogva úgy olvasta végig ezt a cikket, hogy a telefonja nincs rommá törve, akkor erősen javallott bizonyos dolgokat megtenni még most, hogy a készülék működik.

  1. Ha van lehetősége, használjon felhőszolgáltatást és oda töltse fel, vagy azzal szinkronizálja a legfontosabb adatait. Pld. kapcsolatok, sms-ek, jegyzetek. Ha van elég hely, akkor bármi egyebet is, pld. fotók.
  2. Készítsen még most egy biztonsági mentést a telefonján található fontos adatokról és mentse el a számítógépére. Tegye meg ezt néhány havonta.
  3. Telepítse fel azokat a programokat már most, amelyek egy telefontükrözéshez, vagy adatmentéshez kellhetnek. Keresse meg az ön mobiltelefon típusának megfelelőt. Pld. Huawei telefonok számára a HiSuite.
  4. Jó ötletnek tűnhez már most előre bekapcsolni az USB debugging módot, de a gyártók ezt általában nem javasolják biztonsági okok miatt. Hallgassunk rájuk.
  5. Használjunk valamilyen strapabíró ütéssálló tokot a telefonunkhoz. Még akkor is ha ettől nem lesz olyan szép és elegáns.

Korszerű, profi weboldalra van szüksége?

Mi megajándékozzuk!

• Megnézem az ajándékom •

Kérdése van?
Írjon nekünk!

Üzenetküldés